Productie Proces Cognac Francois Peyrot
La Double Distillation” Het distilleren van de wijn verloopt in 2 etappes met behulp van de ” Alambic Charentais ” stelsel van 3 koperen apparaten.
links : Chaudière, de verhittingsketel met helm en zwanenhals.
midden : Chauffe Vin, voorverwarming kuip.
rechts : Serpentin, koperen tank met koelsysteem.
Alambic Charentais
Bij decreet werd op 15 mei 1936 de verplichting neergelegd om bij het produceren van Cognac alleen gebruik te maken van de dubbele distillatie met behulp van de Alambic Charentais . Oftewel een stelsel van koperen vaten en ketels. Teneinde een zo zuiver mogelijk product te verkrijgen met voldoende smaak en geurstoffen gebruikt men deze ” Methode traditionnel a Repasse ” ! Met name Koper , omdat het geen invloed heeft op smaak en kleur van de cognac. Distillatie in de Cognacstreek geeft een eindproduct met min. 40% alcohol. Uiteraard mag men Cognac uitsluitend distilleren in de Cognac streek van Frankrijk. Vandaar dat het dubbel is om een Frans Cognacje te bestellen.
Productie Proces Cognac Francois Peyrot
Het proces van distilleren vindt bij François plaats van december tot eind februari . De geperste wijn met bezinksel ( sur lie ) bevindt zich buiten in een grote kuip van 30000 ltr. bij een temperatuur van 5 tot 10 graden C . Vervolgens wordt 7500 ltr in drie tranches van 2500 ltr. gepompt naar de Rechauffe Vin. Dit is de voorverwarmer met de bedoeling naar 35 gr. C. te gaan om energie en tijd te besparen.
Chaudière
Drie tranches van 2500 ltr. komen daarna in de Chaudière, de stookketel en het stookproces kan gaan beginnen. De alcoholdamp met de smaak en geurstoffen stijgen op naar de helm, ook wel genoemd tulban, ui of olijf . De Fransen noemen dit de Chapiteau . Vervolgens door de zwanenhals ( Col de Cygne ) langs de Chauffe Vin naar de Serpentin ( koelvat met koelspiraal ) om de damp te condenseren. La serpente betekent slang vanwege de vormgeving van de spiraal ( slangbuis ) met een lengte van 85 meter . Serpentin wordt ook wel Pipe de Refraîchissement genoemd .
Pipe de Refraîchissement
Productie Proces Cognac Francois Peyrot
Wat overblijft is Broullis, een melkachtig destillaat , dat in een cuve opgevangen wordt. Er vinden dus 3 circulaties plaats gedurende 10 uur en dat levert 820 ltr Broullis op . In totaal geven 7500 ltr wijn 2460 ltr. Brouillis met een alcoholgehalte van 30 % alc. Gedurende 6 uur gaat men het systeem doorspoelen en schoonmaken , waarna het opnieuw gevuld kan worden. Dit is de eerste etappe van het distillatie proces. De verkregen 2460 ltr. Broullis van 30 % alc. gaat vanuit een cuve naar de Chaudière, de stookketel voor de tweede distillatie :
COUPER! het snijden van de Alcoholdampen.
La BONNE CHAUFFE van 12 uur
Meester François Peyrot controleert nauwlettend met behulp van een alcoholmeter samen met zoon Patrick het proces van de tweede distillatie. De eerste meest vluchtige alcoholdamp ( de Kop of les Têtes) van 10 liter met alc. gehalte 80 a 83 % wordt via het traject opgevangen in een klein fust en daarna teruggepompt via een slang naar de Rechauffe Vin. Vervolgens gaat het zuiverste gedeelte , genaamd het hart “ le Coeur “ met 60 tot 80% alc. ( vol ) dus gemiddeld 70 %, via het systeem naar een eikenhouten vat uit de Limousin. Daarna vangt men de alcoholdampen met een alcoholpercentage van 60% tot 5 % ( Vol ) op in een tank. Deze dampen noemt men “Les Secondes ” en worden opnieuw gebruikt voor de volgende Bonne Chauffe. Tenslotte resteert de alcoholdamp van 5 tot 0 % Vol . “Les Queues” oftewel de Staart genoemd . Dit gaat naar een wijncisterne en later via een pomp naar de Chauffe Vin .
De lagering kan beginnen
Productie Proces Cognac Francois Peyrot
Dus met 7500 liter wijn produceert men elke 48 uur 600 liter Cognac met een alcohol gehalte van 72 %. Na 30 uur levert 7500 liter wijn 2460 ltr. Brouillons op . Zes uur is er nodig voor het zuiveren van het systeem en 12 uur later heeft men 600 liter Eau de Vie, de latere Cognac. Ook wel Repasse genoemd. Dit destillaat is kleurloos , rauw en puur met een alcohol percentage van 72 % en wordt op fust gebracht. Het rijpingsproces op Limousin ( 80 jaar ) eiken houten fust ( poreus) kan beginnen. Het oorspronkelijke percentage alcohol bij François Peyrot Cognac van 72% moet in de loop der jaren teruggebracht worden naar 40%. Dit geschiedt door het aanlengen met gedemineraliseerd water, dat zeer gedoseerd dient te geschieden. Door de lagering krijgt de cognac zijn kleur, smaak en bouquet .
La Part des Anges
Typerend voor het edelen van de Cognac is het Engelendeel, zoals de Fransen het “la Part des Anges” noemen. Elk jaar verdampt er 3 tot 5 %. Hoezo Cognac duur ???? 22 miljoen flessen cognac gaan in de Cognac verloren per jaar. Uiteraard met de schrale troost, dat dit ten goede komt aan de kwaliteit van de Cognac. Herkenbaar zijn de zwart geblakerde muren in de Cognac streek door de verdamping van de cognac .